lørdag den 27. marts 2021

Kort intro til homoseksualitet som begreb i Danmark

Dette indlæg ligger som en fortsættelse af det tema, som blev begyndt i forrige indlæg, der omhandlede den lesbiske skuespillerinde Hannah Bjarnhof - nemlig temaet "LGBT i Danmark".
I dette indlæg vil jeg lave en kort intro til homoseksualitet som begreb op gennem tiden fra 1890'erne samt et portræt af Danmarks første trans - kunstneren Lili Elbe (Einar Wegener).


Som lægevidenskabeligt begreb blev "homoseksualitet" (sex mellem to af samme køn) formuleret i slutningen af 1800'tallet.
Denne samfundsændring indebar at der kom et markant anderledes syn på kærligsforhold og den seksuelle akt kom nu til at blive set som værende et udtryk for en særlig kønsdrift, som både gennemstrømmede og kontrollerede det enkelte individ samt dets personlighed.
Dette medførte både konsekvenser for både den danske lovgivning og måden, danskerne tænkte om køn og seksualitet.

Den tysk-ungarske forfatter Karl Maria Benkert var den første til i 1869 at bruge ordet "homoseksualitet" og dette begreb blev siden mere udførligt beskrevet af især den tyske, men også danske lægevidenskab og fra omkring 1890 begyndte dette begreb at blive mere anvendt af den danske lægevidenskab i beskrivelsen af seksuelle kontakter imellem to personer af samme køn. Op til dette tidspunkt var disse relationer blevet betegnet som "Sodomi" eller "omgængelse mod naturen", hvilket indebar, at det at to personer af samme køn havde sex med hinanden blev set som værende en fri viljeshandling, hvilket gjorde de implicerede parter til syndere i bibelsk forstand, men dog ikke til perverte væsner, der udelukket var defineret af deres seksualitet.

Der blev lagt vægt på det seksuelle og kønsdriften fra omkring 1890'erne og det blev set som værende en afgørende faktor, når det kom til definitionen af homoseksuelle og lægevidenskabeligt blev kønsdriften opfattet som en permanent kraft, som individet ikke selv kunne kontrollere.
Datidens overbevisning var, at homoseksualitet måtte skyldes en fejl i de homoseskuelles arv eller miljø og dette var med til at placere årsagen til homoseksualitet blandt datidens sindssygdomme.

På daværende tidspunkt blev den afvigende kønsdrift, som homoseksualitet blev anset som værende, ofte betragtet som en uforskyldt sygdom og man var derfor begyndt at bevæge sig væk fra den opfattelse om, at homoseksualitet havde lagt vægt på individets frie vilje i det seksuelle spørgsmål, som det tidligere havde været.  

Når det kom til homoseksualitetsbegrebet på det lægevidenskabelige område, så fik omdefineringen vidtrækkende konsekvenser, da homoseksualitet på dette tidspunkt primært blev opfattet som værende en uforskyldt tilstand og man måtte nu fra statsmagtens side overveje, om det kunne forsvares, at man straffede de homoseksuelle, når de dyrkede deres homoseksuelle lyster og drifter.
Dette medførte overvejelser om at de homoseksuelle i praksis blev idømt lavere straffe end strafferammen i Almindelig Borgerlig Straffelov fra 1866 havde lagt op til og på længere sigt afkriminaliserede staten "homoseksualitet". Dette skete med straffeloven af 1930, men denne afkriminalisering betød dog ikke, at lægevidenskaben slap sit tag i homoseksualiteten, da dette først skete i 1981, hvor homoseksualitet officielt blev fjernet fra sundhedsstyrelsens liste over psykiske sygdomme.

Dette tema fortsættes med indlægget om Lili Elbe (Einar Wegener).

Hvis du har forslag til noget kvindehistorisk, som du ønsker at få behandlet i denne blog, så er du altid velkommen til at efterlade en kommentar eller skrive til dens instagramprofil eller på dens facebookprofil.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

SOPHIE ALBERTI - Kvindesagskvinde & søster til justisminister (og bedrageridømte) P. A. Alberti

Først vil jeg god komme med en undskyldning til de af mine (få) læsere, som elsker min blog. Jeg beklager dybt, at jeg ikke har haft psykisk...