tirsdag den 30. marts 2021

Lili Elbe - Danmarks første kendte trans

Dette blogindlæg omhandler Danmarks første kendte trans - nemlig kunstmaleren Lili Elbe.
Jeg ved godt, at hun levede mere som mand end som kvinde, men i introen til dette indlæg har jeg besluttet at fokuserer på hendes om kvinde.
Jeg valgte hende efter at spurgt efter inspiration i min omgangskreds og blev foreslået at skrive om hendes kone Gerda Wegener, men da jeg synes de kilder om hende jeg havde tilrådelighed ikke var tilfredsstillende, så synes jeg, at det ville være mere spændende, at skrive om Lili Elbe.

Jeg lærte Lili Elbe at kende første gang, da den amerikanske film "The Danish Girl" (Den danske pige) havde premiere i 2015.
Denne film fortæller historien om den del af Lili's liv, hvor hun indser, at hun er en kvinde fanget i en mandekrop og beslutter sig for, at går fra mand til kvinde og hvordan dette påvirker hendes forhold til hendes kone, Gerda.
Den kan varmt anbefales.


Lili Elbe blev født under navnet Einer Mogens Andreas Wegener, som søn af købmand Mogens Wilhelm Wegener og hustru Ane Marie Thomsen i Vejle i 1882, som den yngste i en familie med fire børn.

Einer var uddannet malersevend fra Vejle Tekniske skole, men han rejste efter endt uddannelse i 1902 til København, da han var blevet optaget på Det Kongelige Danske Kunstakademi og det var også her han mødte kunstmalerinden Gerda Gottlieb, som han giftede sig med i 1904, hvorefter hun tog hans efternavn og begyndte at maler under navnet Gerda Wegener.

Efter de var blevet gift begyndte Gerda jævnligt at bruge Einer som model for hendes kvindeportrætter og i denne forbindelse opdigtede hun og Einer personen Lili og det var i forbindelse med dette, at Einer begyndte at opdage, at han følte sig godt tilpas i denne kvinderolle, hvorefter han også begyndte at optræde offentligt i kjoler og præsenterer sig som Lili Elbe.

Men selv i datidens frigjorte københavnske kunstnermiljø var det svært, at accepterer Lili Elbe samt hendes og Gerdas forhold.
Denne modstand medvirkede til at parret i 1912 valgte at flytte permanent til Paris.

Livet i den franske hovedstad var dog stadig svært for Lili, som stadig følte sig forkert i hendes krop samt led af søvnløshed og svære slevmordstanker, hvilket fik parret til sammen at opsøge flere forskellige læger, som enten diagnosticerede Lili med hysteri eller homoseksualitet (der på dette tidspunkt blev anset som værende en psykisk sygdom).
Lili mødte dog den tyske læge Kurt Warnekros i 1930, der på dette tidspunkt drev en kvindeklinik i Dresden sammen med kollegaen Magnus Hirschfeld.
Warnekros var af den overbevisning, at Lili var en kvinde fanget i en mands krop og denne teori tog Lili til sig, hvorefter hun begyndte hendes transformation fra mand til kvinde, da dette var muligt på kvindeklinikken i Dresden.

Efter at have skrevet et brev til Kong Christian d.10. i september 1930, så fik Gerda og Lili ved hjælp af en særlig kongelig resolution erklæret deres ægteskab for ugyldigt, men den begrundelse, at de var af samme køn (ægteskab mellem to af samme køn var på dette tidspunkt ulovligt).
Efter deres skilsmisse giftede Gerda sig med en major i flyvevåbnet - med Lilis velsignelse.

I slutningen af 1930 valgte Lili at lade sig indlægge på kvindeklinikken, så hun kunne gennemgå hendes første indledende operation, som gik ud på, at fjerne penis samt testikler og dette indgreb kunne beskrives som en total kastration og lå langt fra de kønsoperationer, som man laver den dag i dag, da man i dag bruger penik og tetiskler til at danne skede og skamlæber.
Kort efter Lili havde gennemgået dette indgreb valgte hun at gennemgå yderligere to operationer, som gik ud på, at hun skulle have indsat friske kvindelige kønskirtler, efter hendes egne optegnelser.

Efter at have fået foretaget disse indgreb, begyndte Lili at føle sig lykkelig og hun fik også ændre hendes navn i kirkebogen.

Efter at have været på et kortvarigt kurophold i Tyskalnd, valgte Lili at flytte tilbage til København i begyndelsen af 1931. Her følte hun sig dog ensom og begyndte at have skyldfølelse over at have slået "Einer" ihjel. 
Hun kunne også mærke, at hun havde et brændende ønske om, at kunne føde hendes egne børn - som en rigtig kvinde.
Dette ønske medførte, at hun valgte at gennemgå endnu en operation ved kvindeklinikken i Dresden og i juni 1931 forsøgte Kurt Warnekros med Lilis velsignelse, at indoperere en livmoder, men dette indgreb kom Lili sig aldrig over og hendes krop begyndte at frastøde de nye organer.

Lili Elbe blev af hendes samtid mest betragtet som enten en tragisk skikkelse eller en underlig sensation og da Christine Jorgensen i 1952 var den næste til at skifte køn, var Lili blevet så glemt, at langt de fleste aviser udråbte Christine som værende den første til at skifte køn.

I nyere tid er Lili dog gået hen og blevet et ikon for det transkønnede miljø og bliver fremhævet for at være villige til at risikerer hendes liv for at blive sig selv og hendes "berømmelse" opnåede et højdepunkt, da filmen "The Danish Girl" i 2015 havde premiere.

Lili Elbe døde af organsvigt den 13. september 1931 - kun 48 år gammel - i Tyskland.

Trinitatisfiedhof, Dresden, Tyskland - 2016. Oprideligt gravsted nedlagt, men rekonstrueret i 2016 - © https://www.gravsted.dk/person.php?navn=lilielbe



Skulle der var en kvinde, du ønsker at får præsenteret, så er du velkommen til at sende en dm via min instragram eller kommenterer et blogindlæg eller skrive på denne blogs facebookside eller sende en mail.
Min mail er: danskkvindehistoriskblog@gmail.com






Ingen kommentarer:

Send en kommentar

SOPHIE ALBERTI - Kvindesagskvinde & søster til justisminister (og bedrageridømte) P. A. Alberti

Først vil jeg god komme med en undskyldning til de af mine (få) læsere, som elsker min blog. Jeg beklager dybt, at jeg ikke har haft psykisk...