fredag den 26. juni 2020

Københavns to store damer - Erna Hamilton & Varvara Hasselbalch


Erna Hamilton

 

Erna Hamiton var dansk legatstifter og tv-personlighed - kendt fra DR-dokumentaren ”Grevinden på tredje”. Hun blev født Erna Simonsen den 2. oktober 1900 i København. Hendes forældre var tømmerhandler og entreprenør Harald Simonsen (1873-2949) og hustru Betty Nathalia Thorup (1877-1949).

 

Erna var gift 4 gange.

Hendes første ægteskab var med pilot og svensk greve James Douglas Hamilton. Dette ægteskab varede fra 10. maj 1919 til 1924. Greve Hamilton døde den 31. oktober 1943 i Stockholm. Det var efter hende hun tog efternavnet Hamilton, som hun benyttede resten af hendes liv. Det var med Grev Hamilton hun fik sidst eneste barn, sønnen Ulph, som levede 1. februar 1920 til 19. april 1965.

 

Ægteskab nummer 2 var med læge Peter Nicolai Damm. Dette ægteskab varede fra 20. oktober 1931 til 1939. Peter Nicolai Damm døde den 26. november 1954.

 

Den 10. februar 1951 giftede Erna sig med fabrikant Erik Hermansen, der døde kort efter at være blevet udnævnt til minister for Den Dominikanske Republik - en titel Erna valgte, efter tilbud fra Den Dominikanske Republik, at overtage efter hans død den 28. november 1967 i København. Erna overtog også ægtemandens diplomatiske beføjelser, men den danske udenrigstjeneste accepterede aldrig hende udnævnelse til minister, da de ikke mente, at en ministertitel kunne arves af en afdøds ægtefælle. På trods af dette, så var Erna i mange år en selvskreven gæst i diplomatiske kredse.

 

Ernas sidste ægteskab blev med direktør Knud Forsberg, som hun var gift med fra den 23. januar 1980 til 1983.

 

 

Erna var fra fødsel blandt københavns overklasse, da hendes far var byggematadoren Harald Simonsen (kaldet Guld-Harald red.), som havde tjent en masse penge som en dygtig og dristig bygherre.

 

Erna og hendes forældre flyttede ofte, hvilket medførte at hendes skolegang var både rodet og sporadisk og hun fik aldrig en eksamen, selvom om hun var kvik og intelligent.

 

Grundet hendes økonomisk rige opvækst, så var Erna skeptisk og havde hele livet svært ved at knytte sig nært til nogen.

Hendes forældre opdrog hende til repræsentation samt selskabelighed - deres ferie blev tilbragt i udlandet - oftest ved Rivieraen.

 

Ernas hovedinteresser var ridning samt danse- og musikundervisning. Hun spillede lut og optrådte ved private selskaber sammen med datidens feterede skuespiller Johannes Poulsen.

 

Efter at have overværet ægteskabet mellem veninde Varvara Hasselbalchs forældre, så ville Erna også giftes. Dette blev hun, da hun som 18-årig, ved et overdådigt og meget medieombrust bryllup i Vor Frue Kirke giftede sig med Grev Hamilton, hvorefter hun kunne kalde sig Grevinde.

Denne titel fik hun af den svenske kong Gustav d.5. lov til at beholde resten af hendes liv. I 1920 fik hun sønnen Ulph.

Få år senere blev ægteskabet med Grev Hamilton opløst.

 

I 1917 havde hendes far bygget det prægtige, palæ ”Lille Amalienborg” beliggende ved Lille Triangel, hvor der tidligere havde ligget en populær hundekirkegård. (Ifølge Erna, så blev dette palæ også kaldt ”Villa Knastfri”, da det eftersigende var bygget af knastfri tømmer red.).

Da Grev Hamilton var soldat igennem hele deres ægteskab, så blev Erna boende hjemme hos hendes forældre og flyttede først hjemmefra, da hun som 31-årig giftede sig for 2. gang.

 

Ernas liv blev primært brugt på selskabelighed, teaterpremiere, flotte biler samt samrt tøj.

Erna var en underholdende og markant gæst, der kunne strø om sig med vittigheder og havde en skarp fornemmelse for både sprog og timing.

Hun var en dygtig værtinde og deltog igennem hele hendes liv ivrigt i Københavnerlivet, som hun med sit ildrøde hår samt hendes overlegne slagfærdighed var med til at præge.

 

Efter hendes søns død i 1967, så havde Erna ingen direkte arvinger og hun valgte derfor i 1975 at oprette legatet ”Minister Erna Hamiltons Legat for Videnskab og Kunst”. Dette legat blev en selvejende institution med det formål, at eje samt administrere de fra hende modtagne værdier og uddele legatportioner samt hædersgaver til danske videnskabsmænd og kunstnere. Derudover blev der også uddelt penge til Kbh.s. Understøttelsesforening, Fonden De Stille Stuer og Foreningen til Værn for Værgeløse Dyr. Forskning inden for bekæmpelse af kræft, sklerose og andre organiske nervelidelser har fortrinsstilling.

Erna gav også store summer til blandt andet Grevinde Danner Stiftelsen og Skt. Nikolaj Tjenesten.

Legatet uddeles hvert år på Ernas fødselsdag d.2. oktober.

I 1979 blev der også oprettet et rejselegat på 100.000 kr til Skuespillerforeningen af 1879.

 

Erna var en af de sidste af Københavns ”Store damer” og hun medvirkede i DR-dokumentaren ”Grevinden på tredje” fra 1996, hvorefter hun nærmest blev folkeeje.

I denne dokumentar medvirkede blandet andre veninden igennem mange år, fotografen Varvara Hasselbalch samt hendes mangeårige ven, sagfører Preben Egemar og viceværten Dalmark.

Dokumentaren blev sendt første gang d.16. oktober 1996, men er blevet genudsendt flere gange og kan købes på dvd.

 

Erna prøvede eftersigende aldrig at købe ind og lave mad selv, da hun altid var inviteret ud til fester og receptioner. Hun havde fået kørekort og kørte bil, som en af de første danske kvinder.

Erna kunne flere sprog blandet andet fransk og italiensk - hun var desuden en værdsat værtinde i det diplomatiske korps.

 

Når det kom til økonomi, så var Erna trods hendes rigdom meget påpasselig. Folk tæt på hende kaldte hende nærig. Hun var selv klar over, at hendes penge var en arv, som man ikke bare brugte løs af. Hun havde jo ikke selv tjent pengene og beskrev sig som værende påholdende med sine penge.

 

Erna Hamilton døde den 19. juli 1996 i København og er begravet på Frederiksberg ældre Kirkegård.



 

Erna boede i mange år ved Strandevejen på Østerbro i København.

 

Efter hendes død blev der rejst spørgsmål vedr. Hendes arvinger, da en svensk mand påstod at være søn af hendes søn Ulph.

Dette blev behandlet i DR-dokumentaren ”Grevindens arving”.

 

Begge dokumentarer kan ses via følgende link:

 

https://www.dr.dk/bonanza/serie/190/grevinden/52802/grevinden-paa-tredje-dr-dokumentar

 

Desuden kan dokumentarten Grevinden på tredje” købes på dvd via følgende link:

 

https://www.saxo.com/dk/grevinden-paa-tredje_per-wennicks_dvd_9788771086058

 

 


 

Varvara Hasselbalch

 

Sonia Varvara Hasselbalch var dansk fotograf og forfatter samt veninde til Erna Hamilton.

Hun blev født den 16. april 1920 i København.

Varvara var datter af fabrikant Erik Hasselbalch og hustru Louise født baronesse von Plessen og var oldebarn af den russiske fyrstinde Gagarina og den danske diplomat i Sankt Petersborg, Ottto Von Plessen.

 

Varvaras mor var konkurrencerytter.

Varvara voksede op i det enorme Plessenske Palæ (nu Domus Medica red.)  beliggende Kristianiagade 12 i København.

Hun blev udlært fotografmester hos d'Ora i Paris og Uggla i Stockholm.

I 1943 åbnede hun fotoatelieret Varvara Foto i København med filial i London.

 

Under Anden verdenskrig var hun ambulancefører og senere lastbilchauffør for Fransk Røde Kors. Hun smuglede også fanger og breve ud af tyskernes lejre.

Hun skrev bogen ”Menig 5272” om sine oplevelser hos Røde Kors. Bogen blev beslaglagt af Gestapo, men solgt illegalt som ”Varvaras kogebog. 

Hun arbejdede også for den danske modstandsbevægelse.

I 2002 blev hun hædret med den franske æresorden Æreslegionen.

Efter krigen lavede hun fotoreportager i det meste af verden og udstillede både i udlandet og i Danmark.

I den brede offentlighed blev Varvara Hasselbalch kendt for sin medvirken i tv-portrættet om veninden Erna Hamilton, Grevinden på tredje, der blev sendt på DR. Senere blev der lavet et tv-portræt Varvara – uden mors velsignelse af Per Wennick.

Hun var gift tre gange og fik en søn.

Hun boede til sin død på Grønningen i København med udsigt til Kastellet. 

Hun døde den 3. april 2008 i København og ligger begravet på Garnisons Kirkegård.



 

Dokumentaren om Varvara kan ses via følgende link:

https://www.dr.dk/bonanza/serie/193/dokumentar/68636/varvara

 

Hendes bøger kan købes igennem følgende link:

https://www.saxo.com/dk/forfatter/varvara-hasselbalch_4360221?page=1

 

 

Næste blogindlæg omhandler Adda Ravnkilde.

 

Hvis du har kommentarer, ris eller ros til min blog er du som altid velkommen til at efterlade en kommentar.

 

Har det et forslag til et emne, du ønsker formidlet i denne blog, så er du velkommen til at kontakte mig.

 

Har du brug for at få hjælp til historisk research, så er du også velkommen til at sende en mail på danskkvindehistoriskblog@gmail.com

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

SOPHIE ALBERTI - Kvindesagskvinde & søster til justisminister (og bedrageridømte) P. A. Alberti

Først vil jeg god komme med en undskyldning til de af mine (få) læsere, som elsker min blog. Jeg beklager dybt, at jeg ikke har haft psykisk...