fredag den 3. juli 2020

Adda Ravnkilde




Den danske forfatter Adda Ravnkilde blev født Adele Marie Ravnkilde den 30. juli 1862 i Sakskøbing, som datter af by- og herredsfuldmægtig Christian Claudi Ravnkilde (1835-98) og hustru Margrethe Catinka Vilhelmine Bruun (1835-1912).

 

Addas forfatterinde-karriere blev kort (3 år red.), da hun valgte at begå selvmord som 21-årig, den 30.november 1883. Ved hendes død boede hun på Frederiksberg i København.

 

Tonen i Addas historier var ungdommelig samt lidenskabelig og hendes skrifter blev udgivet post mortem i 1884, efter de var blevet bearbejdet af Georg Brandes.

Adda Havde kort inden hendes død, søgt karrierevejledning om livet som forfatter hos ham og hos ægteparret Erik og Amalie Skram.

I forordet til ”To Fortællinger” kan man læse, at teksterne er forkortet fra omkring 500 til omkring 200 sider.

Man kan altså påstå, at der er levet væsentlige redaktionelle indgreb i Addas manuskrifter, som nok aldrig var udkommet, hvis hendes liv og død ikke havde udfoldet sig så dramatisk.

Havde hun ikke begået selvmord, så var Adda nok blevet en stor del af ”Det moderne Gennembrud” - specielt hvis hun havde fulgt de råd Geord Brandes havde givet hende samt bygget videre på hendes ret omfattende uddannelse. Hun havde blandt andet gået ca. To år på N. Zahles Skole.

 

Adda flyttede til København i 1883, for at læse til lærerinde, efter at have forsøgt sig som huslærerinde samt haft et par års ophold i hjemme i Sæby.

Imens hun boede i Sæby, forelskede hun sig voldsomt i den ældre godsejer Peter Scavenius.

 

Efter råd fra Georg Brandes, så valgte hun dog at tage en studentereksamen samtidigt med at hun fulgte hans forelæsninger på universitetet.

 

Adda led af svære temperament-svingninger, der var svære at styre. Hun gik fra en salig lykkefølelse til et stort mismod over at være til. (I dag havde hun nok fået diagnosen bipolar lidelse eller en anden for depressionsdiagnose red.).

Disse svingninger brugte Adda i hendes forfatterskab, hvori hun omsatte dem til motiver, temaer samt grundkonflikter. Dette kan ses i hendes værker ”En Pyrrhussejr” fra 1880, ”Judith Fürste”, der blev udgivet i 1881 samt ”Tantaluskvaler” fra 1883.

Den første og sidste af disse værker, blev udgivet under fællestitlen ”To Fortællinger”, mens ”Judith Fürste” udkom for sig selv.

 

Man kan igennem Addas forfatterskab følge udviklingen af den kvindelige personlighedstype, som ydre trodsig modstand og dermed rummer træk, der ligger langt fra den underkuede og selvdestruktive kvinde, der er en del af historierne i de bøger, som blev skrevet mange af Addas samtidige kvindelige forfatterkollegaer.

 

Efter hendes død, blev Adda begravet på Sæby kirkegård.



 

Hvis du ønsker at læse mere om Adda Ravnkilde, så har Inger-Lise Hjordt-Vetlesen skrevet et mere dybtegående forfatterportræt af hende, so kan læses her:

 

http://adl.dk/solr_documents/addaravnkilde-p

 

 

Næste blogindlæg omhandler Foregangskvinde og skolegrundlægger Natalie Zahle og seminarieforstanderinde og grundlæggerinde Th. Lang.


 

Hvis du har kommentarer, ris eller ros til min blog er du som altid velkommen til at efterlade en kommentar.

 

Har det et forslag til et emne, du ønsker formidlet i denne blog, så er du velkommen til at kontakte mig.

 

Har du brug for at få hjælp til historisk research, så er du også velkommen til at sende en mail på Perlen100@gmail.com

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

SOPHIE ALBERTI - Kvindesagskvinde & søster til justisminister (og bedrageridømte) P. A. Alberti

Først vil jeg god komme med en undskyldning til de af mine (få) læsere, som elsker min blog. Jeg beklager dybt, at jeg ikke har haft psykisk...