mandag den 15. november 2021

Lillian von Kauffmann - dansk ejendomsbesidder og erhvervskvinde samt mor til 13 børn.

Dette blogindlæg omhandler den danske erhvervskvinde Lilian von Kauffmann.


Lillian von Kauffmann blev født Elly Lilian Carl Salomonsen den 18. december 1920 i Nice, som datter af fabrikant Carl Salomonsen og hustru Paula Frederikke Salomonsen (født Weimann).

Selvom begge hendes forældre tilhørte den mosaiske tro, så blev både Lilian og hendes søster Erna døbt og opdraget katolsk, da hendes mor valgte at overgå til katolicismen i løbet af 1920'erne.

Hendes far døde i 1942, hvorefter Lilian og hendes søster Erna Holm (der på dette tidspunkt var blevet gift med kommandøren i den amerikanske flåde Volmer Schack Grotum Holm) arvede hans aktier i De Danske Cichoriefabrikker. (Cichorie var en dansk kaffeerstatning). 
De Danske Cichoriefabrikker blev stiftet i 1872, da C.F. Tietgen valgte at lægge seks danske cichoriefabrikker sammen. I 1897 fusionerede den med C.F. Rich & Sønners kaffesurrogatfabrik, som var blevet grundlagt i 1834.
Lilians far var en del af den gruppe mænd, der i 1915  sikrede sig aktiemajoriteten i De Danske Cichoriefabrikker, hvorefter han blev udnævnt til bestyrelsesformand for dette selskab. Denne post besad han frem til sin død i 1942.
Forudendisse aktier arvede Lillian og hendes søster også andre af faderens firmaer og fik på denne måde en betydelig formue.

Giftede sig første gang den 6. december 1942 med vekselerer Helge Bendix (født 5. februar 1920 i København), søn af maler Tyge Bendix og Inge Møller. Ægteskabet blev opløst i 1948.
Efter skilmissen fra ham giftede Lillian sig den 19. juni 1948 i Sankt Ansgar Kirke i Bredgade i København med direktør i Dansk Svovlsyre- og Superphosphatfabrik, civilingeniør  Sigurd Gjerdsøe, som hun herefter indsatte som direktør i Rich's samt i hendes og søsterens ejendomsselskab Gorm.
Sammen med ham fik Lillian en datter. Gjersøe omkom senere i en trafikulykke. 
Hun havde tillige en søn og en datter fra et tidligere forhold.

I 1950 mistede Lillian hendes søster Erna i en trafikulykke. Dette medførte at de selskaber som Lillian og Erna havde arvet fra deres far blev delt, så Ernas arvinger overtog De Danske Cichoriefabrikker og Lillian overtog selskaberne Det Danske Mælke-Compagni, Dansk Delikatesse Kompagni (Dadeko), Basnæs A/S og ejendomsselskabet Gorm.

Samme år som hun mistede hendes søster indgik Lillian hendes trejde og sidste ægteskab, da hun den 2. juli giftede sig med bankdirektøren Ernst Ludwig Peter von Kauffmann i Vor Frue Kirke i Slagelse. 
Efter indgåelse af dette ægteskab tog Lillian Ernst's efternavn, hvilket hun beholdte resten af hendes liv.
Efter at have giftet sig med Lillian forlod Von Kauffmann sin stilling som bankdirektør i Københavns Handelsbank og indtrådt som bestyrelsesformand i Lillians virksomheder.
Lillian og Ernst fik sammen 10 børn.

I 1964 købte Lillian Palace Hotel i København.
Her boede hun i en periode i 1970'erne sammen med flere af sine børn.
Hendes ægtemand boede primært i villaen på Østerbro.

I 1971 købte Lillian Villa Brinken i Springforbi, opført i 1891 efter tegninger af Andreas Clemmensen. Villaen var naboejendom til landstedet Havslunde, som hendes far havde ejet indtil sin død i 1942. Havslunde blev overtaget af staten og revet ned i 1965. 
Lillian solgte i 1980 Villa Brinken til staten, hvorefter den som led i Staunings "Springforbiplan" blev revet ned, da det var tanken på sigt at omdanne hele området til offentligt grønt område.

Lillian drev i en periode i starten af 1970'erne en stor danserestaurent i København ved navn Ambassadeur. Denne var i flere år blandt byens førende, men måtte lukke i 1973-74. 
På dette tidspunkt var Lillian blevet en af landets førende erhvervskvinder.

Lillian mistede sin sidste ægtemand i 1975.

Igennem flere forkellige opkøb ønskede Lillian at gøre hendes  mejeri- og bryggerivirksomheder større, men da hun i 1975 blev enke, så endte hun med at sælge hendes mælkekompagni til den kommende gigiant på området MD Foods, der herefter fik fodfæste i hovedstadsområdet.
I 1977 solgte hun selskabet Dadeko, som på dette tidspunkt var indehaver af de danske rettigheder til blandt andet varemærkerne Coca-Cola samt Fanta og Schweppers til De forende Bryggerier.
To år senere - i 1979 - valgte hun som det sidste at sælge Palace Hotel, hvorefter hun flyttede til Schweiz, hvor hun købte et hotelselskab beliggende i Vevey ved Genévesøen. 

I 1981 misttede Lillian sin mor og efter hendes død var Lillian bosiddende på hendes hotel i Schweiz frem til sin egen død den 12. december 2016.

Lillian ligger begravet sammen med flere familiemedlemmer blandt andet hendes søster, mor og sidste ægtemand i et familiegravsted på Hellerup kirkegård.

Billede af Lillians gravsted på Hellerup Kirkegard - taget i 2018. ©https://www.gravsted.dk/person.php?navn=lillianvonkauffmann



Viderelæsning:
https://www.tv2lorry.dk/kobenhavn/96-arig-med-13-born-efterlader-ejendomme-300-millioner




Hvis du har kommentarer, ris eller ros til min blog eller har du et emne du ønsker formidlet i denne blog, så er du som altid velkommen til at efterlade en kommentar i forbindelse med dette indlæg eller kontakte mig igennem dens instagramprofil eller facebookside.

 

Har du brug for at få hjælp til historisk research eller andet historierelevant arbejde, så er du også velkommen til at sende en mail til Perlen100@gmail.com









Ingen kommentarer:

Send en kommentar

SOPHIE ALBERTI - Kvindesagskvinde & søster til justisminister (og bedrageridømte) P. A. Alberti

Først vil jeg god komme med en undskyldning til de af mine (få) læsere, som elsker min blog. Jeg beklager dybt, at jeg ikke har haft psykisk...