tirsdag den 4. august 2020

Dea Trier Mørch



Dea Trier Mørch var dansk grafiker og forfatterinde, der blev født den 9. december 1941 i København, som datter af den danske arkitekt og kunsthåndværker Elisabeth (kaldet Ibi red.) Trier Mørch (1910-80) og barnebarn af Gudrun Trier Mørch samt oldebarn af skolemanden Ernst Johannes Trier.

Hendes mor var ugift, arkitektstuderende da Dea blev født.

 

Dea voksede om sammen med en yngre bror i moderens lejlighed beliggende i Nyhavn, under økonomiske meget beskedne kår. Dog var hendes barndom meget social og bar praæg af både grundtvigsk og jødisk familiefølelse og tradition.

 

Meget af Deas barndom blev tilbragt hos hendes mormor og morfar sammen med hendes store familie omkring Vallekilde højskole.

 

Dea Trier Mørch blev efter endt realeksamen optaget på kunstakademiets malerskole, som 16-årig i 1958. Her blev hun undervist af blandet andre Egill Jacobsen.

I 1964 (tre år før hun var færdiguddannet red.) debuterede hun på Kunstnernes efterårsudstilling og hendes billeder og bogomslag var på dette tidspunkt i overensstemmelse med tidens ”abstrakte” mode. Dette passede hende ikke i det lange løb og med baggrund i hendes engagement i datidens samfundsmæssige og politiske udvikling samt hendes solidaritet med datidens arbejderklasse og befrielsesbevægelser i den tredje verden, så valgte hun at tage supplerende uddannelse i Polen, Jugoslavien, Tjekkoslovakiet og Sovjetunionen.

Det første resultat af hendes uddannelse i årene 1965-68 blev en stor udstilling, som fandt sted i et københavnsk galleri samt udsendelsen af den ”følsomme rejsebog” med titlen ”Sorgmunter socialisme”, der udkom i 1968 og blev efterfulgt af bogen ”Polen” fra 1970.

 

I 1969 var hun medstifter af kunstnerkollektivet ”Røde mor”, der havde til formål, at skabe en politisk og proletarisk kunst. Kollektivet skabte blandet andet grafik og plakater samt udsendte grammofonplader og opdrådte med politiske sange og rockcirkus.

Dea var medlem af Danmarks kommunistiske parti i perioden 1972-82.

 

Den 1. april 1977 blev hun gift med musikeren, kunstneren samt ”Røde mor”-medstifteren Troels Trier (født 17. januar 1940 i Kbh red.) i København.

De blev forældre første gang juleaften 1970, da datteren Rosa Trier blev født.

Tre år senere - den 13. februar 1973 kom sønnen, sangeren Tobias Trier til verden og deres sidste barn datteren Sara Trier blev født den 9. januar 1975. Rosa er uddannet
Journalist fra DJH og har desuden også taget en MSc i landskabsarkitektur fra det biovidenskabelige fakultet, SCIENCE ved Københavns Universitet. Tidligere var hun gift med den tidligere tv-vært og PLAT-medlem, nu kunsthistoriker, Peter Kær.

Sara er i dag en anerkendt billedkunstner og forfatter.

 

Dea og Troels’ ægteskab blev opløst to år senere - i 1979.

 

Ud over at fremstille sine egne bøger, så illustrerede Dea blandt andet Det kommunistisk manifest og bøger af blandt andre Troels Trier og Hanne Reintoft.

 

Deas grafik blev udstillet både herhjemme og i udlandet.

 

De stærke erfaringer Deas tre fødsler havde givet hende gav hende inspirationen til at skrive romanen ”Vinterbørn”, der udkom i 1979. Dette er en kollektivroman omhandlende en række kvinder på Rigshospitalets fødegang. Denne roman fik en enestående udbredelse og er i oversat til i hvert fald 14 sprog.

Den blev filmatiseret af Astrid Henning-Jensen i 1979.

 

Dea udgav i 1977 den lange novelle ”En trekant” samt undervisningshæftet ”Ind i verden”, som er en illustreret beretning om et normalt fødselsforløb.

Året efter udkom romanen ”Kastaniealleen”, der skildrer tre børns liv og udvikling under et længere ophold hos deres mormor og morfar i en midtsjællandsk landsby i 1940’erne.

 

Dea udgav i 1980 romanen ”Den indre by”, som fortæller om em politisk aktiv ung barnefamilies glæder og konflikter samt deres venner, igennem en kort periode i sommeren 1979.

To år senere - i 1982 - udkom romanen ”Aftenstjernen”, der tegner et billede af en københavnsk familie på tre generationer i en alvorlig krise omkring et månedlangt kræftsygeleje og den afsluttende død i hjemme.

 

I 185 blev Dea tildelt Statens kunstfonds livsvarige ydelse og i 1988 modtog hun Tagea Brandts rejselegat.

 

Denne bog kan virke selvbiografisk i dag, da Dea selv døde af kræft.

I 1988 udkom romanen ”Skibet i flasken”, der har klarer selvbiografiske træk, da den foregår i Nyhavn under 2. verdenskrig.

 

Deas sidste roman blev ”Landskab i to etager”, som omhandler et kærlighedsforhold, hvor breve skabte forbindelse mellem den geografiske afstand.

Deas allersidste bog blev den selvbiografiske bog ”Hvide løgne”, som hun skrev sammen med datteren Sara Trier. Den udkom i 1995.

 

I perioden 1990-91 var Dea formand for Dansk forfatterforening og fra 1990-93 var hun medlem af den internationale kunstnergruppe ”Arte por la vida”.

I 1994 blev hun medlem af kunstnergruppen ”Ex Dania Sigrids dagbog”.



 

Dea Trier Mørch døde den 26. maj 2001 i København og hun er begravet på Holmens kirkegård.

 

Hvis du ønsker at lærer mere om familiedynastiet Trier, så kan DR-dokumentaren ”Kulturdynastier: Familien Trier” anbefales og den kan ses via følgende link:

 

https://www.dr.dk/drtv/episode/kulturdynastier_-familien-trier_49025

 

Dea Trier Mørchs bøger kan blandet andet købes via følgende link:

 

https://www.saxo.com/dk/forfatter/dea-trier-moerch_4331209?page=1

 

Næste uges blogindlæg omhandler den danske kulturpersonlighed og salonværtinde Kamma Rahbek.

 

Hvis du har kommentarer, ris eller ros til min blog er du som altid velkommen til at efterlade en kommentar.

 

Har det et forslag til et emne, du ønsker formidlet i denne blog, så er du velkommen til at kontakte mig.

 

Har du brug for at få hjælp til historisk research eller andet historierelevant arbejde, så er du også velkommen til at sende en mail på Perlen100@gmail.com

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

SOPHIE ALBERTI - Kvindesagskvinde & søster til justisminister (og bedrageridømte) P. A. Alberti

Først vil jeg god komme med en undskyldning til de af mine (få) læsere, som elsker min blog. Jeg beklager dybt, at jeg ikke har haft psykisk...