tirsdag den 28. januar 2020

Gyrithe Lemche og kvindesagen




Gyrithe Lemche var forfatter og kvindesagsforkæmper og hun blev født den 17. april 1866 i København og døde den 3. februar 1945 i Lyngby. I Sorgenfri slotshave står i der i dag en mindesten til ære for hende og der er også opkaldt en vej efter hende i Lyngby. Så Lyngby har ikke glemt hende.

Hun er begravet på Lyngby Assistens kirkegård, hvor hun dele grav med sin ægtemand, lægen Johan Lemche.

Hendes far var skolebestyrer, forfatter samt socialdemokratisk folketingsmedlem Hartvig Frisch (1833-90), som har skrevet bogen ”Pest over Europa”.

Gyrithe var blandt andet frontfigur i Dansk Kvindesamfund frem til grundlovsændringen 1915, der medførte indførelsen af kvindelig stemmeret.
Det var igennem hendes storesøster Vibeke Salicath, der var bestyrelsesmedlem i Dansk Kvindesamfunds Københavnskreds, at Gyrithe lærte kvindesagen at kende, da storsøsteren tog hende med til Dansk Kvindesamfunds landsmøde i 1906.
De kommende år tog hendes engagement for alvor fart og hun blev medlem af fællesstyrelsen i 1910. Hun var under Astrid Stampe Feddersens formandskab i perioden 1913-18, Dansk Kvindesamfunds chefideolog samt daglige leder. Det medførte at hun måtte sætte sit forfatterskab på pause – en pause, der kom til at vare 14 år. I denne periode arbejdede hun kraftigt for kvindesagen. Dette skete blandet andet gennem rejse- og mødeaktivitet, og som redaktør af medlemsbladet Kvinden og Samfundet 1913-19.
Hun skrev på dette tidspunkt også flere kronikker og udgav i 1912 bogen ”Dansk Kvindesamfunds Historie gennem 40 Aar”, der udkom i en redigeret udgave i 1939. Denne bog er sidenhen blevet kendt som en af de mere grundlæggende fremstillinger og førstehandsberetninger af kvindebevægelsens etablering og indsats i ligeretskampen.
Gyrithe er i dag kendt som en stor taler og en af hendes mere berømte taler holdt hun under Dansk Kvindesamfunds fællesmøde på Skamlingsbanken i 1912.
Gyrithe havde ikke tillid til datidens etablerede politiske systems vilje til at give kvinderne flere rettigheder og hun arbejdede på et tidspunkt med muligheden for at danne et kvindeparti, hvis resultatet af de første rigsdagsvalg under den nye grundlov i 1915 ikke gav et acceptabelt resultat.
Gyrithe var ikke tilfreds med resultatet ved valget i 1918, der medførte at kvinderepræsentationen i Folketinget endte på godt 2%. Denne utilfredsstillelse gav hun udtryk for i ”Kvinden og Samfundet”, hvori hun desuden også beklagede sig over, at ingen af de fire kvindelige folketingsmedlemmer repræsenterede kvindebevægelsen. Der var dog ikke opbakning til hendes synspunkter i Dansk Kvindesamfund og dette medførte at hun efter landsmødet i 1918 valgte at trække sig fra sine tillidserhverv. Hun forblev dog på trods af sin bitterhed over den retning Dansk Kvindesamfund havde taget, aktiv og var endog landsformand i perioden 1921-22. Hun blev hædret med en udnævnelse til æresmedlem af Dansk Kvindesamfund i 1944.

Foruden hendes arbejde i Dansk Kvindesamfund, var hun også engageret i andre kvindesammenhænge, da hun for eksempel sad i bestyrelsen for Kvindernes Bygning, hvor hun var formand i perioden 1916-29. Desuden havde hun også en række tillidsposter i faglige foreninger, hun var blandt andet bestyrelsesmedlem i Dansk Forfatterforening i perioden 1916-28.

Hvis du ønsker at læse Gyrithes tale ved valgretsmødet i Rosenborg Have den 28. juni 1908, så kan den læses via følgende link:


Den tale hun afholdte på Samlingsbanken den 4. juni 1019, kan læses via følgende link:


Næste blogindlæg omhandler kvindesagskvinden Astrid Stampe Feddersen.

Hvis du har ris eller ros eller andre kommentarer, så er du som altid velkommen til at skrive eller kommentere dette blogindlæg😀

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

SOPHIE ALBERTI - Kvindesagskvinde & søster til justisminister (og bedrageridømte) P. A. Alberti

Først vil jeg god komme med en undskyldning til de af mine (få) læsere, som elsker min blog. Jeg beklager dybt, at jeg ikke har haft psykisk...