lørdag den 6. juni 2020

Jutta Bojsen-Møller



I anledningen af grundlovsdag i går, så handler dette blogindlæg om Kvindesagsforkæmperen Jutta Bojsen-Møller, der blev født Jutta Kunigunde Bojsen-Møller den 17. marts 1837 i Store Heddinge i Præstø amt.

Hun voksede om i et udpræget grundtvigsk hjem.

 

Hendes ægtemand var Frederik Otto Ditlev Møller, som hun giftede sig med den 4. januar 1857 i Vilstrup i Vejle amt. Han var i perioden 1855-74 sognepræst i Sejling ved Silkeborg, hvorefter han blev sognepræst i Marvede ved Næstved. Da han stoppede i Marvede i 1888 flyttede de til Sorø, hvor de var med til at oprette en højskole.

Efter hendes mand døde den 27. juni 1892 var Jutta Bojsen-Møller husmor på Grundtvigs Højskole ved Lyngby. Dette var hun i perioden 1897-1905, hvorefter hun forsatte i perioden 1905-09 ved højskolen i Rødkilde.

 

Jutta gik meget ind for både højskole- og kvindesagen og hun var skuffet over at hun ikke kunne skabe et direkte samarbejde mellem disse to sager.

Hun blev, som ganske ny i kvindesagen i 1894, til formandinde for Dansk Kvindesamfund, der på dette tidspunkt var i gang med at organisere sig over hele Danmark. Denne formandindespost beholdt hun ind til 1910, hvor hun trak sig tilbage med titlen af æresformand.

 

Hendes betydning for Dansk Kvindesamfund er, at hun var med til at gøre kvindesagen fra en Københavnersag til at få betydning for hele landet.

Grundet Juttas umiddelbare veltalenhed samt hendes tilknytning til landbostanden var hun med til at skaffe kvindesagen tilhængere - specialet fra grundtvigske kredse og medlemstallet af Dansk Kvindesamfund steg fra 1000 til 7000 under hendes formandsindeskab.

 

Efter indførelsen af den kvindelige valgret i forbindelse med grundlovsændringen 1915 gik Jutta som Dansk Kvindesamfunds nester i spidsen for kvindernes valgretstog til regeringen og rigsdagen.

 

I 1917, da hun fyldte 80, stiftede Dansk Kvindesamfund et legat på 6000 kr, der bærer hendes navn og hvis renter hvert år gives til en ung kvinde som uddannelseshjælp.

 

Jutta døde den 12. januar 1927 i Hellerup og er begravet i Lynge i Sorø amt.



 

I forbindelse med indførelsen af den kvindelige valgret, holdt Jutta en tale på Himmelbjerget den 6. juni 1915 og denne tale kan læse via følgende link:

 

https://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/jutta-bojsen-moellers-tale-paa-himmelbjerget-d-6-juni-1915/

 

Jutta udgav i 1925 hendes erindringer ”Træk fra et langt liv”, som kan købes via følgende link:

 

https://www.saxo.com/dk/traek-fra-et-langt-liv_jutta-bojsen-moeller_haeftet_9788726007954

 

 

Hvis du har kommentarer, ris eller ros til min blog er du som altid velkommen til at efterlade en kommentar.

 

Har det et forslag til et emne, du ønsker formidlet i denne blog, så er du velkommen til at kontakte mig.

 

Har du brug for at få hjælp til historisk research, så er du også velkommen til at sende en mail på danskkvindehistoriskblog@gmail.com

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

SOPHIE ALBERTI - Kvindesagskvinde & søster til justisminister (og bedrageridømte) P. A. Alberti

Først vil jeg god komme med en undskyldning til de af mine (få) læsere, som elsker min blog. Jeg beklager dybt, at jeg ikke har haft psykisk...