onsdag den 11. marts 2020

Caroline Testman


Undskylder den lange ventetid, men skulle lige have en flytning overstået og komme på plads i mit nye hjem :-) 
Her følger mit blogindlæg om Caroline Testman - rigtig god læselyst :-)



Caroline Testman levede 1839-1919 og var kvindesagsforkæmper.

I 1871 var hun med til at stifte Danmarks første kvindesagsforening – Dansk Kvindesamfund – sammen med blandt andre Mathilde Bajer. Caroline var sekretær for Dansk Kvindesamfund, og hun blev i 1872 formandinde. Denne post hun besad i perioden 1872 – 83 og hun førte en praktisk betonet kvindesagslinje.


Hun var sammen med resten af Dansk Kvindesamfund med til at oprette to fagskoler kun for kvinder, da kvindernes uddannelsesmuligheder på dette tidpunkt var meget begrænset. Igennem disse fagskoler skulle kvinderne kunne få de nødvendige kvalifikationer til at kunne lærer at forsørge sig selv, da Dansk Kvindesamfund mente at kvinderne kunne blive en selvstændig del af samfundet og familierne, igennem økonomisk uafhængighed.
I 1872 blev handelsskolen for Kvinder oprettet under ledelse af Caroline Testman. Dennes opgave var at uddanne kvinder til at kunne besidde job inden for handel og kontor, da denne branche på dette tidspunkt var i stor vækst.
3 år senere - i 1875 - blev Tegnskolen for Kvinder oprettet og denne skulle uddanne kvinderne til at kunne besidde jobs inden for brancher såsom kunsthåndværk samt de grafiske industrier. Denne skole eksisterer stadig den dag i dag, men nu hedder den ”Danmarks Designskole”. Dansk Kvindesamfund arbejde også for at kvinderne kunne få adgang til Kunstakademiet, hvilket lykkes i 1888, hvorefter Tegnskolen for Kvinder blev anerkendt som værende en forskole til Kunstakademiet.

Caroline fandt sin livsopgave samt livssammenhæng igennem Kvindesagsengagementet og i hendes unge år skrev hun artikler for den nationalliberale avis Fædrelandet, fra hendes udlandsrejse til Italien og fra 1860’erne arbejdede hun som freelancejournalist. Som formandinde for Dansk Kvindesamfund skrev hun artikler til det svenske ”Tidskrift för hemmet” samt Elfride Fibigers ”Tidsskrift for Kvinder i de tre nordiske Riger”. Carolines artikler omhandlede kvindesagen.
I 1884 begyndte hun som Menigt medlem af Dansk Kvindesamfund, at kæmpe for kvindelig stemmeret og valgbarhed og krævede at få det indskrevet i foreningens formålsparagraf, men uden held.

Caroline var stærkt engageret i den underskriftsindsamling som Dansk kvindesamfund i 1887 havde igangsat for at vise deres støtte for Frederik Bajers lovforslag til Københavns Borgerrepræsentation, om at give stemmeret og valgbarhed til kvinder.
Carolines indsats på det kvindesaglige område lå primært i Dansk Kvindesamfunds første to årtier, men hun var aktivt medlem frem til sine sidste leveår.

Næste blogindlæg omhandler Johanne Meyer og dette skulle gerne blive udgivet i slutningen af marts.

Som altid er du velkommen til at skrive ris, ros eller andre kommentarer :-) 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

SOPHIE ALBERTI - Kvindesagskvinde & søster til justisminister (og bedrageridømte) P. A. Alberti

Først vil jeg god komme med en undskyldning til de af mine (få) læsere, som elsker min blog. Jeg beklager dybt, at jeg ikke har haft psykisk...